Overslaan en naar de inhoud gaan
koe

Natuurinclusieve Landbouw

Natuurinclusieve landbouw wordt vandaag de dag breed herkend en erkend als onderdeel van de oplossing voor de uitdagingen in de landbouw. Deze vorm van landbouw draagt bij aan de oplossing voor opgaven op het gebied van bijvoorbeeld biodiversiteit, stikstof, klimaat en bodem. Inmiddels is duidelijk dat natuurinclusieve landbouw  geen hype is, maar een serieus perspectief voor de toekomstige bedrijfsvoering.  

De Green Deal Natuurinclusieve Landbouw Groen Onderwijs is in 2019 gestart als een bottom-up initiatief. Het doel van deze Green Deal was om meer aandacht te creëren voor natuurinclusieve landbouw en natuurinclusief ondernemen in het onderwijs, om zo de noodzakelijke transitie in de sector te ondersteunen. 

In de eerste fase is veel gebeurd: er is gewerkt aan het ontwikkelen van praktijkkennis en leermaterialen, er zijn netwerkbijeenkomsten georganiseerd en er is een goede start gemaakt met het netwerk van demo-leerbedrijven. Er is vooral veel samenwerking en beweging ontstaan.  

De driejarige periode van de Green Deal is echter te kort gebleken voor de ambities en beoogde mate van verankering van natuurinclusieve landbouw in de groene opleidingen. Daarom zetten de partijen, waarvan nu ook LTO NL en Bionext deel uitmaken, in op deze tweede fase. 

De partijen werken samen om natuurinclusieve landbouw steviger te verankeren in het groen onderwijs, zodat het een integraal en vanzelfsprekend onderdeel van het groen onderwijs op zowel vmbo-, mbo-, hbo- als wo-niveau wordt en blijft. Dit geldt ook voor het cursorisch onderwijs in het kader van Leven Lang Ontwikkelen. Hierdoor kunnen zowel huidige als toekomstige boeren en/of adviseurs/erfbetreders bewust keuzes maken over de manier waarop ze hun bedrijf willen ontwikkelen, of over de manier waarop ze bedrijven begeleiden en adviseren. 

In het kader van dit project heeft Yuverta o.a. meegewerkt aan de ontwikkeling van een blauw-groenlespakket en een themaweek Natuurinclusieve landbouw voor studenten.

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door

Green Deal

Met de Green Deal aanpak geeft de Rijksoverheid ruimte aan vernieuwende initiatieven uit de samenleving. Sinds de start in 2011 zijn er meer dan 230 Green Deals getekend die de overgang naar een duurzame economie versnellen.